Wyświetlanie wszystkich wyników: 4

Paczula to jeden z najważniejszych składników w perfumerii. Jest to esencjonalny olejek o charakterystycznym zapachu, który pozyskiwany jest z liści drzewa Paczula (Pogostemon cablin). Roślina ta jest uprawiana głównie w krajach tropikalnych, takich jak Indonezja, Malezja czy Indie.

Historia paczuli w perfumerii sięga już starożytności. Już w czasach egipskich stosowano ją jako składnik olejków do masażu i kąpieli, a w Chinach była wykorzystywana w lecznictwie. Jednak to w Europie paczula zaczęła zdobywać popularność jako składnik perfum. W XVIII wieku była już powszechnie stosowana w perfumerii francuskiej.

Charakterystyczny zapach paczuli jest ciężki i ziemisty, a jednocześnie słodki i orientalny. Olejek ten jest ceniony za swoje właściwości aromaterapeutyczne, takie jak działanie uspokajające i kojące. W perfumach paczula jest często stosowana jako nuta bazy, ponieważ zapach ten jest intensywny i długo utrzymuje się na skórze.

Paczula jest składnikiem perfum uniseksowych, które cieszą się popularnością zarówno wśród kobiet, jak i mężczyzn. Doskonale komponuje się z innymi zapachami, takimi jak wanilia, jaśmin czy bergamotka. W zależności od proporcji, w jakich zostanie użyta, może nadawać perfumom charakteru orientalnego, drzewnego czy kwiatowego.

W perfumach paczula jest stosowana zarówno jako olejek absolutny, jak i olejek eteryczny. Oba rodzaje olejków pozyskiwane są z liści drzewa paczula, jednak proces ich produkcji różni się od siebie. Olejek absolutny pozyskiwany jest przez ekstrakcję olejku eterycznego z liści paczuli, natomiast olejek eteryczny jest pozyskiwany przez destylację parową liści paczuli.