Wyświetlanie wszystkich wyników: 7

Gałka muszkatołowa to nasiono drzewa Myristica fragrans, które występuje głównie na Molukach, na wschodzie Indonezji. Drzewa te dorastają do wysokości około 15 metrów i produkują owoce w kształcie śliwki o zielonej skórce. Wewnątrz owoców znajdują się nasiona, z których pozyskuje się gałkę muszkatołową.

Pozyskiwanie gałki muszkatołowej jest procesem skomplikowanym i wymagającym. Po zbiorze owoce są rozłupiwane, a nasiona są suszone w specjalnych warunkach, aby zachować ich aromat. Następnie są one oddzielane od łupin i miazgi, a w końcu są szlifowane na bardzo delikatny proszek. Gotowy produkt to gałka muszkatołowa, która jest używana w wielu dziedzinach, w tym w przemyśle perfumeryjnym.

Właściwości zapachowe gałki muszkatołowej są bardzo cenne dla przemysłu perfumeryjnego. Charakteryzuje się ona zapachem korzennym, drzewnym i słodkim, z nutami pieprzu i goździka. Jest to składnik o bardzo wyrazistym i charakterystycznym aromacie, który może być wykorzystywany zarówno jako nuta główna, jak i nuta dodatkowa w perfumach.

W przemyśle perfumeryjnym gałka muszkatołowa jest często używana jako składnik w perfumach dla mężczyzn, zwłaszcza w tzw. nutach orientalnych. Może być również stosowana jako nuta dodatkowa w perfumach dla kobiet, aby dodać im nieco drzewnego i korzennego charakteru.