Wyświetlanie jednego wyniku

Artemisia to zioło, które należy do rodziny astrowatych. Jest szeroko rozpowszechnione na całym świecie i jest znane ze swojego charakterystycznego gorzkawego smaku i zapachu. W perfumiarstwie, artemisia jest często wykorzystywana jako nuta górna lub środkowa, która wprowadza do kompozycji zapachowej nutę zielono-gorzką i orzeźwiającą.

Artemisia ma wiele odmian, ale najbardziej znane w perfumiarstwie to artemisia absinthium (zwaną także piołunem absyntowym) oraz artemisia herba-alba. Oba gatunki mają charakterystyczny aromat, który może być opisany jako gorzki, zielony, orzeźwiający i lekko pikantny.

W perfumiarstwie, artemisia często jest używana w kompozycjach chypre i fougere, gdzie nadaje im charakterystyczny akcent zielono-gorzkich nut. Może być także wykorzystywana jako nuta środkowa w kwiatowych i owocowych kompozycjach, aby dodać im lekkości i orzeźwienia.

W medycynie naturalnej, artemisia jest wykorzystywana jako składnik leków przeciwwirusowych, przeciwpasożytniczych i przeciwzapalnych. Jest także znana z właściwości antyoksydacyjnych i przeciwutleniających. W aromaterapii, olejek eteryczny z artemisii jest często wykorzystywany do relaksacji i zmniejszenia napięcia.